Funderar ni på att slipa om era trägolv men är osäkra på om det lönar sig? En golvslipning i Stockholm kostar mycket mindre än nya golv. Här är några tips.
Trä är ett miljövänligt golvmaterial som har lång hållbarhet, bara man behandlar och sköter om det som man ska. Men förr eller senare blir alla trägolv slitna och behöver slipas om eller bytas ut. Hur många gånger man kan slipa ett trägolv beror på hur tjockt det är. En massiv parkett brukar exempelvis gå att slipa minst åtta gånger. Riktigt gamla trägolv klarar ofta ännu fler slipningar då de brukar vara av väldigt bra och tjockt virke.
Även tunnare trägolv, som en lamellparkett, går att slipa men då inte lika många gånger som ett massivt trägolv. Är man osäker på om golvet är tillräckligt tjockt och klarar en slipning kan man rådfråga en golvslipningsfirma. Många företag erbjuder ett kostnadsfritt hembesök och kontroll av trägolv mot att de också får lämna en offert på golvslipning och efterbehandling. Offerten är inte bindande och man är fri att anlita vilket företag man vill.
Så går en golvslipning till
Inför en golvslipning måste man ha tömt rummet på möbler och saker, även sådant som sitter på väggarna, men också tagit ner gardiner. Är det många rum där golvet behöver slipas brukar det vara smidigast att hyra plats i ett magasin hos en flyttfirma. Då kan man även få hjälp med transporten. Det första golvslipningsfirman sedan gör är att rengöra golven noggrant. Annars kan smutsen tränga in i träet när man slipar golvet, och missfärga det.
För att golvet ska bli helt jämnt kan man även behöva plocka bort golvlister och trösklar. Idag använder sig de flesta firmor av moderna maskiner, som när de slipar också samlar upp dammet. Likaså går maskinerna att justera så att de bara slipar bort det allra yttersta skiktet. Detta för att inte slipa mer än nödvändigt, så att man ska kunna slipa om golvet igen när det blir slitet på nytt.
Golvslipning – välj rätt ytbehandling
För att golvet inte ska bli repigt med en gång och för att skydda det mot smuts och väta måste man efter golvslipningen också ge det en skyddande ytbehandling. Hur man väljer att behandla golvet beror till stor del på hur rummet används men också vilken känsla man vill ha. Ytbehandlingen påverkar nämligen också golvets utseende och hur det känns när man går barfota på det.
Olja är det som bevarar den rena träkänslan bäst, men tyvärr skyddar inte olja särskilt bra mot spill och väta. Därför passar oljade golv bäst i sovrummet och vardagsrummet. Vax och lack är de ytbehandlingar som bäst skyddar mot väta, spill och grusiga skor och som man brukar behandla trägolven i köket och hallen med. Både vax och lack finns i olika glans från högblank till matt.
Golvslipning i Stockholm – så mycket kostar det
Priset på golvslipning kan variera mellan olika golvslipningsföretag i Stockholm. Därför ska man ta in offerter från flera olika företag och jämföra priser innan man bestämmer sig för vem man ska anlita. Priset bestäms efter hur många kvadratmeter golvytan är och vilken typ av ytbehandling man väljer. Generellt brukar man säga att en golvslipning med efterbehandling kostar runt trehundra kronor per kvadratmeter. Det är avsevärt mindre än vad det kostar att lägga in ett nytt trägolv.
Beställer man en golvslipning som privatperson kan man även nyttja rot-avdraget, vilket får ner priset en hel del. Men det är viktigt att man också väljer en erfaren och skicklig firma. Därför bör man ta referenser från tidigare kunder och även ringa upp dessa och ställa frågor om golvslipningsfirman och jobbet de gjort.